Ιστορία Λεωνιδίου

separator

Το Λεωνίδιο ή «Αγιελίδι», στην τσακώνικη διάλεκτο, είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας της Κυνουρίας. Λέγεται ότι ονομάστηκε έτσι από το ναό του Αγίου Λεωνίδη, που ήταν κτισμένος στην παραλία του. Είναι κτισμένο στην εύφορη κοιλάδα του ποταμού Δαφνώνα, ενώ πάνω του ορθώνονται οι επιβλητικοί και εντυπωσιακοί κοκκινόβραχοι.

Οι Τσάκωνες, ως άμεσοι απόγονοι των Δωριέων, αναφέρονται για πρώτη φορά σε κείμενα γραμμένα από βυζαντινούς συγγραφείς και περιγράφονται ως επίλεκτα σώματα καστροφυλάκων. Η αυστηρότητα και λιτότητα των ηθών και των εθίμων τους διατηρήθηκαν έως και στις μέρες μας. Πανάρχαιος είναι ο τσακώνικος χορός. Το χαρακτηριστικό του κυκλικού αυτού χορού είναι ότι οι άντρες και οι «τζουμπελούδες» κρατιούνται σφιχτά μεταξύ τους, ενώ ο πρώτος του χορού κρατά στο χέρι το μαντίλι.

Είναι παραδοσιακός οικισμός με ιστορικά διατηρητέα μνημεία, αρχοντικά και πύργους που έχουν χτιστεί πριν από το 1800 και νεοκλασικά των μέσων του 19ου αιώνα. Πρόκειται για δίπατα και τρίπατα αρχοντόσπιτα με τις πλακόστρωτες και βοτσαλωτές αυλές, τις στέρνες και τα πέτρινα στόμια, τα πέτρινα σκαλοπάτια, τα όμορφα κεραμοσκέπαστα χαγιάτια, τους υψηλούς πέτρινους ασβεστωμένους μαντρότοιχους και τα σκαλιστά και ζωγραφισμένα ταβάνια, χαρακτηριστικά γνωρίσματα της τσακώνικης αρχιτεκτονικής.

Στο Λεωνίδιο σήμερα σώζονται τρία από τα μεγαλοπρεπέστερα προεπαναστατικά μνημεία της Πελοποννήσου, όπως ο Πύργος του Τσικαλιώτη (1808) ,το Αρχοντικό Πολυτίμου (1816), που είναι διατηρητέα μνημεία με εξώπορτες εφοδιασμένες με τουφεκίστρες. Το τρίτο κτίριο είναι το Αρχοντικό Κατσικογιάννη (1807), που βρίσκεται στη βόρεια άκρη του οικισμού.

Σημείο αναφοράς για κάθε επισκέπτη είναι το Μοναστήρι της Παναγίας της Έλωνας (1500 μ.Χ), το οποίο προσφέρει μοναδική θέα. Λέγεται ότι η εικόνα της Παναγίας είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά και ήρθε εδώ από τους κυνηγημένους κατοίκους του Έλους Λακωνίας.

separator
separator
  • Η λειτουργία του Ξενοδοχείου μας έχει εναρμονιστεί με τα Ειδικά Υγειονομικά Πρωτόκολλα που ορίστηκαν με την υπ'αριθ. 1881/29-5-2020 (ΦΕΚ Β΄2084/2020) Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Τουρισμού με σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας λόγω του COVID-19.
  • Συνακόλουθα, έχει χορηγηθεί στο Ξενοδοχείο μας από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Σήμα Πιστοποίησης "Health First" με εξατομικευμένο Πρωτόκολλο Υγειονομικού περιεχομένου σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. και του Υπουργείου Τουρισμού.