Αρχιτεκτονική

separator

Στο γραφικό Λεωνίδιο, πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, βρίσκεται το Αρχοντικό Χιώτη, που η κατασκευή του ξεκίνησε το 1860 και αποπερατώθηκε το 1864 από τον επιχειρηματία ευπατρίδη Κων/νο Χιώτη με έδρα των επιχειρήσεων του τη Βάρνα του Εύξεινου Πόντου, για να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία του κατά τα τακτά χρονικά διαστήματα που επισκεπτόταν το Λεωνίδιο.

Σχεδόν 160 χρόνια μετά, το θαυμάσιο αρχοντικό κτίριο αποκαταστάθηκε ολοκληρωτικά κατά ένα μοναδικό τρόπο, ώστε τα περισσότερα χαρακτηριστικά του στοιχεία (οροφογραφίες, τοιχογραφίες, διακοσμητικά επιτοίχια, ξύλινες οροφές, τσατμάδες από ξύλο και πέτρα, ξύλινα περίτεχνα κουφώματα, κεραμικά πλακίδια με παραστάσεις) που προσδιορίζουν την επιβλητική εμφάνιση του κτιρίου να διατηρηθούν, να επισκευαστούν και να αναδειχθούν, όπως αρμόζει στην πλούσια ιστορία του αρχοντικού που αποτελεί ένα γνήσιο υπόδειγμα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του Λεωνιδίου.

Η μελέτη και η επίβλεψη των εργασιών αποκατάστασης, έγινε από την Δρ. Αρχιτέκτονα Αικ. Παρπαΐρη και τους συνεργάτες της (Δρ. Παρπαΐρη Απόστολο, Γουνελά Λητώ, Κουτσογιάννη Μαρίνα, Φωτοπούλου Αναστασία αρχιτέκτονες, Αναστασόπουλο Στέφανο πολιτικό μηχανικό και Παρπαΐρη Δημ. μηχανολόγο μηχανικό), ένα γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο με εμπειρία σημαντική στην αποκατάσταση Διατηρητέων και Παραδοσιακών κτιρίων και οικιστικών συνόλων από τα Ζαγόρια έως και την Κρήτη.

Η μελέτη χρησιμοποίησε όλα τα δεδομένα ευρήματα του ιστορικού κτιρίου, φωτογραφικά τεκμήρια, δημοσιεύματα καθώς και εκτεταμένη βιβλιογραφία, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της αξιοποίησης του ακινήτου, εισάγοντας μια νέα χρήση απόλυτα συμβατής με αυτής του τουριστικού καταλύματος (Ξενοδοχείο παραδοσιακού τύπου Α΄ Τάξης), με την αρχική χρήση του αρχοντικού κτιρίου.

Οι προσεγμένες σχεδιαστικά και κατασκευαστικά επιλογές της ομάδας μελέτης, υποβοηθήθηκαν σε σημαντικό βαθμό από τους εξειδικευμένους συνεργάτες Παπουτσή Γεώργιο και Τζήμα Ηλία υπεύθυνους για τις αποκαταστάσεις οροφο-τοιχογραφιών, τζακιών, πλακιδίων και φωτογραφιών καθώς και από την άριστη συνεργασία με την οικογένεια Δ. Ρέππα, η οποία κληρονόμησε το αρχοντικό και αποτελεί το νέο φορέα ιδιοκτησίας και διαχείρισης του πολιτιστικού ξενοδοχείου.

separator
separator
  • Η λειτουργία του Ξενοδοχείου μας έχει εναρμονιστεί με τα Ειδικά Υγειονομικά Πρωτόκολλα που ορίστηκαν με την υπ'αριθ. 1881/29-5-2020 (ΦΕΚ Β΄2084/2020) Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Τουρισμού με σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας λόγω του COVID-19.
  • Συνακόλουθα, έχει χορηγηθεί στο Ξενοδοχείο μας από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Σήμα Πιστοποίησης "Health First" με εξατομικευμένο Πρωτόκολλο Υγειονομικού περιεχομένου σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. και του Υπουργείου Τουρισμού.
  • Παράλληλα, στην κατεύθυνση της ατομικής, επαγγελματικής και κοινωνικής ευθύνης, το σύνολο των εργαζομένων στο Ξενοδοχείο μας είναι πλήρως εμβολιασμένο.