Το Αρχοντικό μας

 • Ιστορία Αρχοντικού Χιώτη,Αρχοντικό Χιώτη, Boutique Hotel & Spa στο Λεωνίδιο

  Ιστορία Αρχοντικού Χιώτη

  Ο Κων/νος Χιώτης μετά την εθνική παλιγγενεσία σε πολύ νεαρή ηλικία πήρε το δρόμο της ξενιτιάς. Συγκεκριμένα εγκαταστάθηκε στη Βάρνα της Βουλγαρίας που είχε κτισθεί  κοντά στην αρχαιοελληνική αποικία της Οδυσσού και αποτελούσε το σημαντικότερο οικονομικό κέντρο της εποχής. Πνεύμα οξύ και δημιουργικό, ως γνήσιος Τσάκωνας, μεγαλούργησε επιχειρηματικά δημιουργώντας τη μεγαλύτερη μονάδα ποτοποιίας στην περιοχή έχοντας στη δούλεψή του σημαντικό αριθμό Λεωνιδιωτών. Συνοδοιπόρο του σε αυτή τη διαδρομή είχε τη γυναίκα του Αγγελικώ, χωρίς να αποκτήσουν παιδιά.

  Ωστόσο, πήραν κοντά τους τον οκτάχρονο ορφανό από πατέρα ανιψιό της γυναίκας του, τον Μιχαήλ Σιώρα τον οποίο μεγάλωσαν σαν δικό τους παιδί. Στα μέσα περίπου του δέκατου ένατου αιώνα, έχοντας αποκτήσει σημαντική περιουσία άφησε τον Μιχαήλ στη επίβλεψη της λειτουργίας της επιχείρησης του και με τη γυναίκα του αποφάσισε να γυρίσει στον γενέθλιο τόπο του. Εκεί, κάτω από τον κοκκινόβραχο του Λεωνιδίου έκτισε το αρχοντικό του και έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του.

 • separator
 • Αρχιτεκτονική,Αρχοντικό Χιώτη, Boutique Hotel & Spa στο Λεωνίδιο

  Αρχιτεκτονική

  Στο γραφικό Λεωνίδιο, πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, βρίσκεται το Αρχοντικό Χιώτη, που η κατασκευή του ξεκίνησε το 1860 και αποπερατώθηκε το 1864 από τον επιχειρηματία ευπατρίδη Κων/νο Χιώτη με έδρα των επιχειρήσεων του τη Βάρνα του Εύξεινου Πόντου, για να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία του κατά τα τακτά χρονικά διαστήματα που επισκεπτόταν το Λεωνίδιο.

  Σχεδόν 160 χρόνια μετά, το θαυμάσιο αρχοντικό κτίριο αποκαταστάθηκε ολοκληρωτικά κατά ένα μοναδικό τρόπο, ώστε τα περισσότερα χαρακτηριστικά του στοιχεία (οροφογραφίες, τοιχογραφίες, διακοσμητικά επιτοίχια, ξύλινες οροφές, τσατμάδες από ξύλο και πέτρα, ξύλινα περίτεχνα κουφώματα, κεραμικά πλακίδια με παραστάσεις) που προσδιορίζουν την επιβλητική εμφάνιση του κτιρίου να διατηρηθούν, να επισκευαστούν και να αναδειχθούν, όπως αρμόζει στην πλούσια ιστορία του αρχοντικού που αποτελεί ένα γνήσιο υπόδειγμα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του Λεωνιδίου. 

 • separator
 • separator
separator
separator