Λεωνίδιο

 • Ιστορία Λεωνιδίου,Αρχοντικό Χιώτη, Boutique Hotel & Spa στο Λεωνίδιο

  Ιστορία Λεωνιδίου

  Το Λεωνίδιο ή «Αγιελίδι», στην τσακώνικη διάλεκτο, είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας της Κυνουρίας. Λέγεται ότι ονομάστηκε έτσι από το ναό του Αγίου Λεωνίδη, που ήταν κτισμένος στην παραλία του. Είναι κτισμένο στην εύφορη κοιλάδα του ποταμού Δαφνώνα, ενώ πάνω του ορθώνονται οι επιβλητικοί και εντυπωσιακοί κοκκινόβραχοι. 

  Οι Τσάκωνες, ως άμεσοι απόγονοι των Δωριέων, αναφέρονται για πρώτη φορά σε κείμενα γραμμένα από βυζαντινούς συγγραφείς και περιγράφονται ως επίλεκτα σώματα καστροφυλάκων. 

 • Τσακώνικη Διάλεκτος,Αρχοντικό Χιώτη, Boutique Hotel & Spa στο Λεωνίδιο

  Τσακώνικη Διάλεκτος

  Προήλθε από τη Δωρική διάλεκτο της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, σε αντίθεση με την επίσημη ελληνική γλώσσα, που προήλθε από την ελληνιστική κοινή γλώσσα.

  Η τσακώνικη γλώσσα μπορεί έτσι να ταξινομηθεί σαν εντελώς διαφορετική γλώσσα από την ελληνική και είναι η αρχαιότερη ζωντανή και ομιλούμενη γλώσσα στην Ελλάδα και ίσως στον κόσμο.

  Στο παρελθόν τα τσακώνικα ομιλούνταν και σε γειτονικές περιοχές της Λακωνίας, αλλά και σε τσακώνικες αποικίες στη θάλασσα του Μαρμαρά (Τουρκία).

  Μέχρι το 1997 διδασκόταν από ντόπιους καθηγητές στο Γυμνάσιο του Τυρού. Η γλώσσα είναι στον κατάλογο των υπό εξαφάνιση γλωσσών της Unesco.

  Ο επισκέπτης κατά την είσοδό του στο Λεωνίδιο βλέπει πινακίδα στην Τσακώνικη διάλεκτο με τις λέξεις «Καούρ Εκάνατε», που σημαίνει «Καλώς Ήλθατε».

 • Πάσχα στο Λεωνίδιο,Αρχοντικό Χιώτη, Boutique Hotel & Spa στο Λεωνίδιο

  Πάσχα στο Λεωνίδιο

  Στην αρχαιότητα σε επιλεγμένες θέσεις στις κορυφές των βουνών υπήρχαν οι «φρυκτωρίες», που ήταν ένα σύστημα μεταβίβασης μηνυμάτων σε μεγάλη απόσταση με τη χρήση αναμμένων πυρσών.

  Με αυτόν τον τρόπο, λέει η παράδοση, έφτασε η είδηση της πτώσης της Τροίας στις Μυκήνες. Στον απόηχο ίσως αυτής της πανάρχαιης τηλεπικοινωνιακής πρακτικής το βράδυ της Ανάστασης, οι κάτοικοι του Λεωνιδίου ανάβουν εκατοντάδες μεγάλα πολύχρωμα αερόστατα, που τα αφήνουν να πετάξουν στον ουρανό, τη στιγμή που οι ιερείς ψάλλουν το «Χριστός Ανέστη».

 • Η Γιορτή της Μελιτζάνας,Αρχοντικό Χιώτη, Boutique Hotel & Spa στο Λεωνίδιο

  Η Γιορτή της Μελιτζάνας

  Στην περιοχή του Λεωνιδίου καλλιεργείται η ξακουστή τσακώνικη μελιτζάνα.Είναι καθιερωμένο εδώ και χρόνια, το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου να διοργανώνεται η γιορτή της μελιτζάνας.

  Ο Δήμος Λεωνιδίου οργανώνει στην Πλάκα, ένα παραδοσιακό πανηγύρι στο οποίο αναβιώνουν οι παραδοσιακοί χοροί του τόπου. Ντόπιοι και άλλοι μουσικοί συνοδεύουν τα χορευτικά συγκροτήματα με τις παραδοσιακές τσακώνικες στολές. 

 • Πληροφορίες για το Λεωνίδιο,Αρχοντικό Χιώτη, Boutique Hotel & Spa στο Λεωνίδιο

  Πληροφορίες για το Λεωνίδιο

  Το Λεωνίδιο απέχει 95 χλμ από την Τρίπολη και 210 χλμ από την Αθήνα.

  Οδικώς απέχει 2,5 – 3 ώρες από την Αθήνα. Εάν κάποιος δεν έχει δικό του αυτοκίνητο, μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα από τα τρία δρομολόγια που πραγματοποιεί καθημερινά το ΚΤΕΛ Αρκαδίας από την Αθήνα. Εάν πάλι έχετε δικό σας σκάφος, μπορείτε να «δέσετε» στο λιμάνι της Πλάκας.

 • Δραστηριότητες,Αρχοντικό Χιώτη, Boutique Hotel & Spa στο Λεωνίδιο

  Δραστηριότητες

  Το Λεωνίδιο ενδείκνυται για τους λάτρεις της πεζοπορίας, αφού υπάρχουν μονοπάτια, τα οποία φέρνουν τον επισκέπτη πιο κοντά στη φύση και τον κάνουν να ξεχάσει τα προβλήματα της καθημερινότητας.Στο Λεωνίδιο υπάρχει σχολή καταδύσεων, όπου κατόπιν συνεννόησης μπορείτε να βουτήξετε σε οποιοδήποτε μέρος επιθυμείτε. Επιπλέον, για τους λάτρεις της ορειβασίας, και πάλι κατόπιν συνεννόησης, υπάρχει άνθρωπος ο οποίος μπορεί να σας συνοδεύσει για αναρρίχηση στον εντυπωσιακό κοκκινόβραχο του Λεωνιδίου.

separator
separator
 • Η λειτουργία του Ξενοδοχείου μας έχει εναρμονιστεί με τα Ειδικά Υγειονομικά Πρωτόκολλα που ορίστηκαν με την υπ'αριθ. 1881/29-5-2020 (ΦΕΚ Β΄2084/2020) Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Τουρισμού με σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας λόγω του COVID-19.
 • Συνακόλουθα, έχει χορηγηθεί στο Ξενοδοχείο μας από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Σήμα Πιστοποίησης "Health First" με εξατομικευμένο Πρωτόκολλο Υγειονομικού περιεχομένου σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. και του Υπουργείου Τουρισμού.
 • Παράλληλα, στην κατεύθυνση της ατομικής, επαγγελματικής και κοινωνικής ευθύνης, το σύνολο των εργαζομένων στο Ξενοδοχείο μας είναι πλήρως εμβολιασμένο.